زعفران به عنوان یک ادویه دارویی مفید و باارزش، برای سالهای طولانی مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این طرفداران طب سنتی و طب مدرن به این گیاه پرخاصیت علاقه زیادی دارند. این طلای سرخ خواص لازم برای سلامتی بدن را دارا میباشد و سرشار از ویتامینهای مورد نیاز است. یکی از خواصی که زعفران دارد برای درمان کم کاری تیروئید میباشد. از گذشتههای دور مردم کشورهای مختلف از این گیاه برای برطرف کردن کم کاری تیروئید خود استفاده میکردند.
همانطور که میدانید، میلیونها نفر در کل دنیا به بیماری مزمن کم کاری تیروئید دچار هستند. این بیماری باعث میشود که مبتلایان در انجام برخی کارها ناتوان شوند و زندگی روزمره آنها تحت تاثیر قرار بگیرد. روشهای درمانی گوناگونی برای برطرف کردن این مشکل وجود دارد؛ اما بسیاری از افراد ترجیح میدهند به جای مصرف داروهای شیمیایی، از طب سنتی استفاده کنند. به همین دلیل استفاده از زعفران در این افراد رواج دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا به خواص زعفران برای کم کاری تیروئید بپردازیم.
کم کاری تیروئید چیست؟
کم کاری تیروئید زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید شما نتواند به اندازه کافی هورمون تولید کند. رایجترین علائم کم کاری تیروئید احساس افسردگی، خستگی و افزایش وزن میباشند. معمولا پزشکان برای درمان غده تیروئید کم کار قرصهای هورمونی روزانه برایتان تجویز میکنند تا هورمونهایی که تیروئیدتان تولید نمیکند را با استفاده از این قرصها جایگزین نمایید. هیچ روشی برای جلوگیری از کم کار شدن تیروئید وجود ندارد. در اغلب موارد این مشکل به دلیل آسیب به تیروئید یا حمله سیستم ایمنی به این غده رخ میدهد.
کم کاری تیروئید به آرامی و در طول زمان ایجاد میشود و در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود، این احتمال وجود دارد که بیمار را در معرض ابتلا به بیماریهای جدی مانند ناباروری، پوکی استخوان و بیماریهای قلبی و عروقی قرار دهد. اکثر مشکلاتی که از طریق کم کاری تیروئید به وجود میآیند به صورت دائمی هستند و تنها میتوان آنها را مدیریت نمود. درمانهای مختلفی در طب سنتی برای این مشکل وجود دارد که یکی از محبوبترین آنها مصرف زعفران است. در ادامه به فواید زعفران برای کاهش علائم کم کاری تیروئید میپردازیم.
فواید زعفران برای کم کاری تیروئید
از زعفران به عنوان طلای سرخ یاد میکنند و این نامگذاری به دلیل خواص و فواید بینظیر این گیاه میباشد. زعفران از طریق روشهای مختلف بر روی کم کاری تیروئید اثر گذاشته و آن را درمان میکند. در ادامه به نحوه عملکرد زعفران برای درمان این مشکل میپردازیم:
خواص آنتی اکسیدانی
زعفران حاوی کاروتنوئیدها مثل کروستین میباشد؛ به همین دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی دارد. این ترکیبات با از بین بردن رادیکالهای آزاد، آسیب اکسیداتیو را به حداقل میرسانند و مسیرهای سیگنال دهی که در عملکرد تیروئید درگیر هستند را تعدیل میکنند.
خواص ضد التهابی
التهاب مزمن یکی از اصلیترین دلایل به وجود آمدن اختلالات تیروئید است. بر اساس تحقیقات، زعفران دارای خواص ضد التهابی میباشد؛ به همین دلیل از ایجاد مولکولهای پیش التهابی جلوگیری خواهد کرد. در نتیجه التهاب و اثرات مضر آن کمتر بر روی غده تیروئید تاثیر میگذارند.
تنظیم هورمون تیروئید
دو نوع از هورمونهای مهم بدن توسط غده تیروئید تولید میشوند. این هورمونها با نامهای تیروکسین و تری یدوتیرونین شناخته میشوند و نقش بسزایی در تنظیم متابولیسم دارند. در صورتی که تولید هورمونها کاهش یا افزایش داشته باشد، به پرکاری یا کم کاری تیروئید دچار میشویم. یکی از خواص زعفران این است که منجر به افزایش تولید هورمونهای تیروئید میشود و کم کاری آن را درمان میکند.
کاهش استرس و افسردگی
یکی از عوارضی که کم کاری تیروئید به دنبال دارد، خستگی و افسردگی است. زعفران موجب افزایش تولید سروتونین در بدن میشود و میتواند خلق و خو را تنظیم کند. در نتیجه علائم ناشی از استرس و افسردگی کاهش مییابند.
کنترل و مدیریت متابولیسم بدن
زعفران از طریق اعمال اثرات آنتی اکسیدانی، تعدیل متابولیسم لیپیدها، افزایش گرمازایی و تنظیم متابولیسم گلوکز به مدیریت و کنترل متابولیسم بدن کمک میکند. در نتیجه از این طریق میتواند کم کاری تیروئید را درمان نماید.
نحوه مصرف زعفران برای درمان کم کاری تیروئید
زعفران را میتوان به روشهای مختلف برای درمان کم کاری تیروئید مورد استفاده قرار دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
چای زعفران
برای تهیه چای زعفران برای کم کاری تیروئید یک فنجان آب جوش بردارید و نصف قاشق چای خوری پودر زعفران به آن اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۵ تا ۷ دقیقه دم بکشد. چای را از صافی عبور دهید و دو بار در روز میل کنید. برای طعم دهی بیشتر آن میتوانید لیمو یا عسل به آن اضافه نمایید. علاوه بر این میتوانید از چای زعفران کیسهای استفاده کنید.
نوشیدنی با زعفران
با کمک زعفران میتوانید نوشیدنیهای خوش طعم و مفیدی تهیه کنید. برای تهیه این نوشیدنی، آب و گلاب را با هم مخلوط کرده و چند قطره عصاره زعفران به آنها اضافه نمایید. اکنون نوشیدنی شما آماده میل کردن است. از زمانهای گذشته شربت زعفران در آشپزی سنتی ما ایرانیان جایگاه ویژهای داشت، امروزه نیز به عنوان یک نوشیدنی پرخاصیت و خوش طعم طرفداران زیادی دارد.
کپسول زعفران
کپسولهای زعفران نیز در بازار موجود میباشند که شامل ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیگرم کروسین هستند. میتوانید روزانه یک تا دو کپسول زعفران را همراه با آب و غذا میل کنید. برای اطلاع از نحوه دقیق مصرف آن، دستورالعملهای سازنده را دنبال نمایید. علاوه بر این خودتان نیز میتوانید در خانه قرص و کپسول زعفران را به صورت طبیعی تولید کنید. برای این کار به نصف قاشق مربا خوری زعفران، یک قاشق مربا خوری دارچین، ۲ قاشق غذاخوری عسل و ۲ دانه پودر شده نیاز دارید. باید این مواد را با هم ترکیب کنید و به شکل قرص درآورید. روزانه میتوانید ۲ الی ۳ عدد از این قرصها را مصرف کنید. روش دیگری که برای تولید قرص زعفران وجود دارد، مخلوط کردن مقداری زعفران، عسل، ارزق و کتیرا با هم است که این قرصها را هم میتوانید به صورت روزانه مصرف نمایید.
استفاده از زعفران در انواع غذا
از زعفران میتوانید در انواع مختلف غذاها به عنوان ادویه یا رنگ دهنده استفاده کنید و همراه با برنج سرو کرده و میل بفرمایید.